Azja - kraj wielu kultur

12 grudnia 2017
Azja - kraj wielu kultur

Duża liczba ludności zamieszkująca Azję w sposób naturalny przyczyniła się do zróżnicowania kulturowego oraz religijnego. To właśnie starodawne ośrodki cywilizacji były miejscem powstania najważniejszych i do dziś funkcjonujących, i prężnie działających religii świata: judaizmu, którego początki sięgają II tysiąclecia p.n.e., następnie chrześcijaństwa, które obecnie dominuje w Europie, oraz hinduizmu i buddyzmu rozwijającego się na Półwyspie Indyjskim. Jednak kultura Azji składa się w głównej mierze z dwóch kultur: Indii oraz Chin. Stroje indyjskie charakteryzują się głownie dużą różnorodnością, żywą i jasną kolorystyką, ogromną ilością różnego rodzaju paciorków, rysunków czy też wzorów. Na różnego rodzaju bazarach przeważają piękne spódnice oraz zuti, czyli buty zakończone szpicem. Natomiast najbardziej znanym i najczęściej używanym ubiorem hinduskim jest sari, i mimo tego, że nie jest on zbyt praktyczny to jest on jednak stosunkowo tani. Do uszycie jej wystarczy pojedyncza duża sztuka materiału, która później jest ręcznie marszczona w fałdy i zakładki, bez używania jakikolwiek guzików czy zapinek.

W Azji sezon weselny wypada w okresie między listopadem a marcem, z racji tego, że są to chłodniejsze miesiące. Ciekawostką oraz rzadko spotykaną rzeczą w innych krajach jest fakt, że podczas wesela cały orszak weselny wędruje ulicami miasta tańcząc i śpiewając, a osobom będącym na weselu przygrywa orkiestra dęta. Za sprawą bogactwa religijnego oraz regionalnego liczba świąt w Indiach jest naprawdę spora, a większość z nich jest odbywa się w czasie pełni, jako iż jest ona uznawana za szczęśliwy okres.

Określenie Azja wschodnia i południowo-wschodnia często ludziom z innego kraju kojarzy się z kuchnią azjatycką. Największy wpływ na nią mają takie kraje jak Japonia, Wietnam, Chiny czy też Korea, dlatego też kuchnia azjatycka często kojarzona jest z kuchnią japońską, wietnamską, chińską bądź też koreańską. Jednak cechą wspólną dla całej kuchni azjatyckiej są podobne metody przygotowywania potraw. Potrawy te smażone są w woku (naczynie przypominające misę o średnicy 30-40 cm) jedną lub obiema rękami. Innym wspólnym sposobem przygotowywania potraw jest: gotowanie na parze oraz smażenie i podsmażanie na głębokim oleju. We wszystkich tych potrawach używa się dużej ilości ryżu lub makaronu, sosu sojowego oraz przypraw o bardzo odmiennych smakach. Kontrast smaków potraw to jedna z ważniejszych cech wspólnych dla kuchni azjatyckiej. Kontrast ten polega głownie na mieszaniu smaków słodkich, słonych, kwaśnych, gorzkich oraz ostrych.

Co robić na wczasach gdy pada deszcz?

Co robić na wczasach gdy pada deszcz?

23 stycznia 2018

Nareszcie udało się nam wyjechać na upragnione wakacje. Marzyliśmy o pięknej słonecznej pogodzie, ...

Więcej
Telefony komórkowe, a zagrożenie dla zdrowia

Telefony komórkowe, a zagrożenie dla zdrowia

31 stycznia 2018

Wszyscy mówią o negatywnym wpływie telefonów komórkowych na zdrowie człowieka. ...

Więcej
Fotografie i miejsca, w jakich można je robić

Fotografie i miejsca, w jakich można je robić

21 grudnia 2017

Zdjęcia to jak wszystkim wiadomo doskonała pamiątka z wielu uroczystości rodzinnych, jakiś ...

Więcej