Azja - kraj wielu kultur

12 grudnia 2017
Azja - kraj wielu kultur

Duża liczba ludności zamieszkująca Azję w sposób naturalny przyczyniła się do zróżnicowania kulturowego oraz religijnego. To właśnie starodawne ośrodki cywilizacji były miejscem powstania najważniejszych i do dziś funkcjonujących, i prężnie działających religii świata: judaizmu, którego początki sięgają II tysiąclecia p.n.e., następnie chrześcijaństwa, które obecnie dominuje w Europie, oraz hinduizmu i buddyzmu rozwijającego się na Półwyspie Indyjskim. Jednak kultura Azji składa się w głównej mierze z dwóch kultur: Indii oraz Chin. Stroje indyjskie charakteryzują się głownie dużą różnorodnością, żywą i jasną kolorystyką, ogromną ilością różnego rodzaju paciorków, rysunków czy też wzorów. Na różnego rodzaju bazarach przeważają piękne spódnice oraz zuti, czyli buty zakończone szpicem. Natomiast najbardziej znanym i najczęściej używanym ubiorem hinduskim jest sari, i mimo tego, że nie jest on zbyt praktyczny to jest on jednak stosunkowo tani. Do uszycie jej wystarczy pojedyncza duża sztuka materiału, która później jest ręcznie marszczona w fałdy i zakładki, bez używania jakikolwiek guzików czy zapinek.

W Azji sezon weselny wypada w okresie między listopadem a marcem, z racji tego, że są to chłodniejsze miesiące. Ciekawostką oraz rzadko spotykaną rzeczą w innych krajach jest fakt, że podczas wesela cały orszak weselny wędruje ulicami miasta tańcząc i śpiewając, a osobom będącym na weselu przygrywa orkiestra dęta. Za sprawą bogactwa religijnego oraz regionalnego liczba świąt w Indiach jest naprawdę spora, a większość z nich jest odbywa się w czasie pełni, jako iż jest ona uznawana za szczęśliwy okres.

Określenie Azja wschodnia i południowo-wschodnia często ludziom z innego kraju kojarzy się z kuchnią azjatycką. Największy wpływ na nią mają takie kraje jak Japonia, Wietnam, Chiny czy też Korea, dlatego też kuchnia azjatycka często kojarzona jest z kuchnią japońską, wietnamską, chińską bądź też koreańską. Jednak cechą wspólną dla całej kuchni azjatyckiej są podobne metody przygotowywania potraw. Potrawy te smażone są w woku (naczynie przypominające misę o średnicy 30-40 cm) jedną lub obiema rękami. Innym wspólnym sposobem przygotowywania potraw jest: gotowanie na parze oraz smażenie i podsmażanie na głębokim oleju. We wszystkich tych potrawach używa się dużej ilości ryżu lub makaronu, sosu sojowego oraz przypraw o bardzo odmiennych smakach. Kontrast smaków potraw to jedna z ważniejszych cech wspólnych dla kuchni azjatyckiej. Kontrast ten polega głownie na mieszaniu smaków słodkich, słonych, kwaśnych, gorzkich oraz ostrych.

Wszystko o okularach

Wszystko o okularach

24 października 2017

Coraz więcej osób zaczyna skarżyć się, że ma problemy ze wzrokiem. Na pewno wynika to z ...

Więcej
Historia antyczna

Historia antyczna

16 grudnia 2017

Historia antyczna czy inaczej starożytna to historia Europy i Bliskiego Wschodu. Są to daty od ...

Więcej
Fotografie i miejsca, w jakich można je robić

Fotografie i miejsca, w jakich można je robić

21 grudnia 2017

Zdjęcia to jak wszystkim wiadomo doskonała pamiątka z wielu uroczystości rodzinnych, jakiś ...

Więcej